Balarama purnima

Az Úr Balarama megjelenését 2024. augusztus 19-én (hétfőn) ünnepeljük.

"Az Upanisadok szerint Balarama kegye nélkül senki sem érheti el az önmegvalósítás legmagasabb szintjét. A bala szó nem fizikai erőt jelent. Fizikai erővel senki sem érhet el lelki tökéletességet. Lelki erőre van szükségünk, amit Balarama (Sankarsana) adhat meg nekünk. Ananta, azaz Sesa jelenti azt az erőt, mely pályájukon tartja a bolygókat. Anyagi szinten ezt a fenntartó erőt gravitációnak hívják, de valójában ez Sankarsana energiájának megnyilvánulása. Balarama — vagy Sankarsana — maga a lelki erő, az eredeti lelki tanítómester. Így az Úr Nityananda Prabhu, aki szintén Balarama inkarnációja, az eredeti lelki tanítómester. A lelki tanítómester tehát Balaramát, az Istenség Legfelsőbb Személyiségét képviseli, aki a lelki erőt adja. A Caitanya-caritamritában az áll, hogy a lelki tanítómester Krisna kegyének megnyilvánulása." (Krisna könyv, 2. fejezet)

Egy kis ízelítő a korábbi fesztiválok nektárcseppjeiből:

2019: "A hónap közepén az Úr Balarama megjelenését ünnepeltük a helyi bhaktákkal és a fesztiválra érkező néhány látogatóval. Az ünnep szűk körű és bensőséges volt, mintha egy családi összejövetel lett volna. Az Úr Balarama a reggeli kirtana közben ment fel az oltárra, s a nap hátralévő részét ott töltötte. Délelőtt a bhakták kikísérték Őt Rama-kundához, az egyik Krisna-völgyi szent helyhez, ahol az Úr Balarama hódol kedvteléseinek. Az erre az alkalomra készített kinti tűzhelyeken főztek a bhakták, s közben a többiek folyamatosan kirtanáztak, kathát hallgattak és színdarabokat adtak elő. Sok ízletes felajánlás készült az Úr Balarama örömére az eksztatikus főzőmaraton során, és minden résztvevő nagyon élvezte az Úr szolgálatának örömét az Ő megjelenési napján."

2018: "Az Úr Balarama megjelenési napját augusztus végén ünnepeltük. Radha-Syama egy könnyű, nyári új ruhát kapott ajándékba. Eredetileg parikramát terveztünk az Úr Balarama kedvteléseinek helyszíneire, de mivel az időjárás esősre fordult, a templomszobában tartottuk meg a kirtanákat, a bhajanákat, a kathát, a színdarabot és a puspanjalit is az Úr örömére."