Rama Navami

Az Úr Ramacandra megjelenési napja idén 2024. április 17. (szerda)!

"A félistenek imáit meghallgatva az Istenség Legfelsőbb Személyisége, Maga az Abszolút Igazság közvetlenül megjelent kiterjedésével és kiterjedésének kiterjedéseivel. Szent nevük Rama, Laksmana, Bharata és Satrughna volt. Így jelentek meg négy alakban e híres inkarnációk Dasaratha Maharaja fiaiként."  (Srimad-Bhagavatam, 9.10.2.)

Az Úr Ramacandra Istennek olyan inkarnációja, aki a paritranaya sadhunam vinasaya ca duskrtám misszióért — a bhakták megvédelmezéséért és a bûnösök elpusztításáért — száll alá. Az Úr Ramacandra teljesíti az Istenség Legfelsõbb Személyisége inkarnációjának valódi szándékát, s a bhakták élnek a lehetõséggel, hogy szeretõ transzcendentális szolgálatot végezzenek Neki.

A sors akaratából Ravanát, a raksasák vezérét nem ölhette meg más, csak egy emberi lény, ezért az Úr Ramacandra, az Istenség Legfelsõbb Személyisége emberi formában jelent meg. Az Úr Ramacandra küldetése azonban nemcsak az volt, hogy elpusztítsa Ravanát, hanem az is, hogy megtanítsa a halandó lényeknek, hogy a számtalan nyomorúság oka a nemi élet vagy a feleség körül összpontosuló anyagi boldogság. Õ az önellátó Istenség Legfelsõbb Személyisége, akinek semmi sem okozhat bánatot.

Egy kis ízelítő a 2018-as fesztivál nektárcseppjeiből:

"Úr Ramacandra megjelenési napján is tartottunk fesztivált Krisna-völgyben, és ezúttal úgy ünnepeltünk, ahogy még soha ezelőtt! Megtartottuk az első Krisna-völgyi puspa-abhisekát Sri Sri Sita-Rama-Laksmana és Hanuman örömére! A bhaktákat lenyűgözte a gyönyörű látvány, ahogy a különböző színű virágszirmok fokozatosan beborították az Urak transzcendentális testét. Reméljük, hogy az egyik következő fesztiválon Radha-Syama és Govardhana Lál örömére is tudunk ilyen szép felajánlást tenni!"