Nityananda Trayodasi

2024. február 22-én (csütörtökön) ünnepeljük az Úr Nityananda megjelenési napját.

Sri Ráma, vagyis Balarama az Úr bhaktáinak védelmezõje. Baladeva minden bhakta lelki tanítómestereként cselekszik, s az elesett lelkek az Õ indokolatlan kegyébõl szabadulnak fel. Sri Baladeva az Úr Caitanya megjelenése idején Sri Nityananda Prabhuként volt jelen.

"Az Úr Nityananda lótuszlába az a menedék, ahol nem egy, hanem millió és millió hold hűsítő sugarában részesülhetünk. Ha a világ valódi békére vágyik, az Úr Nityananda lótuszlábainál kell menedéket keresnie, melyek oly hűsítőek, mint sok-sok milliónyi holdsugár. Ha nem keresünk menedéket az Úr Nityananda lótuszlábának árnyékában, nagyon nehéz lesz radha és Krisna közelébe kerülnünk. Ha valóban be szeretnénk kerülni Radha-Krisna táncosainak körébe, akkor el kell fogadnunk az Úr Nityananda lótuszlábainak a menedékét." (Narottama das Thakura: Nityananda-nistha)

Szolgátok, Syamajiu dasi

Egy kis ízelítő a 2019-es fesztiválból:

"Az Úr Nityananda megjelenési napját a hónap közepén ünnepeltük, s mivel vasárnapra esett, kivételesen ugyanazon a napon tartottuk a fesztivált Krisna-völgyben és Budapesten is. Itt, Új-Vraja-dhamában egy lélegzetelállító darsanával kezdődött az ünnepség, s miután elkezdődött a reggeli kirtana, az Úr Nityananda is feljött az oltárra a bhakták nagy örömére. A kirtanát egy lecke követte, amelyben az Úr különleges tulajdonságairól és kedvteléseiről hallhattunk, majd ökrösszekérrel folytattuk az utunkat a fesztivál következő állomására, a somogyvámosi harinamára. Govardhana Lál mellé a gyerekek is felszálltak a szekérre, a felnőttek pedig hangos énekléssel kísérték őket. A bhakták lelkesen énekeltek és táncoltak a falu utcáin keresztül, s több helyen megálltunk, mert a gyerekek édességet osztottak a járókelőknek. A harinama végeztével a bhakták visszatértek, hogy megtiszteljék az Úr Nityananda örömére készített lakomát és speciális fogásokat, Govardhana Lál viszont még egy kicsit a faluban maradt, mivel egy kedves bhakta-házaspár meginvitálta Őt ebédre.

Rövid szünet után bhajanával folytatódott a program a templomszobában, majd egy jelmezbál következett az Urak örömére. A gyerekek sokféle színes és ötletes jelmezben vonultak fel Radha-Syama, az Úr Nityananda és a bhakták előtt: megjelent előttünk az Úr Visnu, Gaura-Nitai, egy kívánságteljesítő fa, sőt, még Mayadevi is! A csodálatos nap egy fergeteges Gaura-arati kirtanával zárult."